10 tips voor jouw profielfoto

10tips

In deze blog geef ik je 10 tips die je kunt gebruiken voor jouw profielfoto.

Onderschat het hebben van een goede profielfoto niet. Het is je visitekaartje. Misschien staat je profielfoto zelfs wel op je visitekaartje! Of op je LinkedIn profiel? Hoe dan ook: jouw profielfoto is dé eerste indruk voor toekomstige relaties. En je wilt er zeker van zijn dat die eerste indruk een goede is, toch? Hopelijk kunnen deze 10 tips jou helpen!

linkedin-vector-36

Op mijn LinkedIn pagina plaats ik regelmatig nieuwe leuke artikelen over fotografie, behind the scenes, how it’s made, aanbiedingen, en nog veel meer! Ik zou het heel leuk vinden als je mijn pagina gaat volgen! Klik op de volg button op de pagina, zodat je niks mist!

Ga naar LinkedIn en volg me!

Dan nu de tien tips voor jouw profielfoto!

Tip 1: Je beste kant

Wat is jouw beste kant? Je hebt er misschien wel nog nooit over nagedacht, maar iedereen heeft min of meer zijn “beste kant”. En daarmee bedoel ik de zijde van jouw gezicht die het meest sprekend is. Er zijn talloze onderzoeken gedaan. waaronder allerlei psychologische testen waarbij mensen werden gevraagd welke kant van een gezicht zij het meest aantrekkelijk vonden. Daaruit bleek dat de linkerkant van het gezicht de meeste expressie weergaf. Dit werd o.a. gemeten met de grote van de pupillen van degene die naar het gezicht keek. Bij de linkerkant van het gezicht werden de pupillen groter (dit betekent dat ze meer werden aangetrokken door de linkerkant van het gezicht). Ben je er niet zeker van welke kant jouw beste kant is? Kies dan voor links!

Tip 2: Je kledingkeuze

Kledingkeuzestress! Kleding is in grote mate bepalend voor jouw uitstraling op je profielfoto. Ook al zal je profielfoto met name gaan om jouw gezicht – je kleding is maar gedeeltelijk in beeld – toch kan het de foto maken of breken. Denk van te voren goed na over welke indruk je wilt achterlaten bij mensen die voor het eerst jouw profiel zien. Bovendien heeft je kledingkeuze invloed op hoe jij je voelt. Je kunt zelfverzekerder zijn – en dus overkomen – als je de juiste kleding draagt! Neem dus genoeg kledingsetjes mee naar de fotoshoot. Samen kunnen we bepalen wat wel werkt, en wat niet werkt!

  • Heb je een fotoshoot geboekt? Neem dan dus meerdere setjes kleding mee naar de shoot.
  • Kies kleding uit die bij jou past en waar jij je comfortabel in voelt. Werk je doorgaans in een spijkerbroek en overhemd, kom dan niet in een 3-delig kostuum naar de shoot! Als jij je niet comfortabel voelt in je kleding, dan zie je dat terug in de foto.
  • Een overhemd met strepen kan afleiden op de foto, zeker met dunne streepjes. Kies eerder voor een effen overhemd. Dit geld ook voor colberts, gilets, en t-shirts uiteraard.
  • Voor de mannen in het bijzonder: draag je liever een t-shirt? Denk dan na over zaken zoals de hals. Ik zou geen ruim uitgesneden hals kiezen, maar een hals die goed jouw nek accentueert. Een v-hals kan, maar niet te diep en niet te breed.
  • Kleur is lastig. Ik adviseer meerdere kleuren qua kleding mee te brengen naar de shoot. Dan kunnen we ter plekke zien wat bij jou het beste uitkomt. Wit of zwart is een veilige keuze, maar kan ook gauw cliché worden. Maar breng het wel mee!
  • Wellicht voor de hand liggend, maar het heeft natuurlijk de voorkeur dat de kleding schoon en gestreken is tijdens de shoot. 🙂

Tip 3: Niet te veel sieraden

Sieraden leiden al heel snel af op een foto. Ook dat is wetenschappelijk onderzocht. Denk dus goed na wat voor sieraden je wel en beter niet kunt dragen tijdens je fotoshoot. Een dikke ketting op een prominente plek als de hals/borst is niet aan te raden. Heb je korter haar en draag je joekels van oorbellen? Kijk dan eens even in de spiegel of het niet te afleidend is. Vraag het desnoods een collega of een familielid of zij het willen beoordelen. De fotograaf zal je daar ook in kunnen adviseren.

Tip 4: Kappersbezoek

Het is zeker aan te raden om voorafgaand aan jouw fotoshoot nog even naar de kapper te gaan. Het is dan zeer aan te raden dit niet een dag voor de fotoshoot te doen, maar plan dit beter een week of 2 weken voor de fotoshoot in. Met name in de zomer waar de huid toch wat verkleurd is. Als je dan je haar laat knippen, dan kun je dus onverkleurde randjes huid zien en dan heeft dat nog genoeg de tijd om “bij te kleuren”.

Tip 5: Neem je scheerapparaat mee!

Deze tip is met name voor de mannen 😉 Neem je scheerapparaat mee naar de fotoshoot. Dan heb je keus in welke look bij jou het beste uitkomt. Wil je (een beetje) ongeschoren op de foto, dan doen we dat eerst. En kun je daarna rustig scheren en voor een tweede “gladde” look gaan. Let er overigens bij het scheren op, om dit goed en secuur te doen. Neem ook eventueel een aftershave of een baardbalsem mee, zodat de huid sneller herstelt. Dit scheelt een hoop retoucheren in de nabewerking.

Tip 6: Make up

Ik fotografeer mensen het liefst zo naturel mogelijk (althans voor de zakelijke profielfoto’s 😉 ). Draag je altijd make-up, draag dat dan ook bij de shoot. Zo niet, dan niet. In Photoshop kan ik altijd nog wat zaken bijwerken/retoucheren. Puistjes verhullen met een dikke plakkaat make up is dus in de regel niet aan te raden. Foundations met titaniumdioxide en zinkoxide zorgen ervoor dat je nogal bleekjes kan overkomen op de foto. Kies dan liever voor een foundation op synthetische basis.

Mascara kunnen de wimpers extra accentueren. Dat staat erg mooi op de foto. Maar doe het niet over-de-top. Maak bovendien gebruik van een goede mascara, en breng het aan met een goede roller. Het zou jammer zijn als je op de foto staat met wimpers die als vlaggetjes aan elkaar geplakt zijn.

Tip 7: Kies de juiste achtergrond

De achtergrond kan heel bepalend zijn voor de foto. Een drukke achtergrond kan bijvoorbeeld erg afleiden. Nogmaals, het gaat om jou en wat je uit wilt stralen. Ga je fotograferen in de stad, bijvoorbeeld voor een gebouw of een uitzicht over de stad? Overleg dan met de fotograaf hoe de achtergrond in beeld moet komen. De fotograaf kan bijvoorbeeld gebruik maken van de scherptediepte instellingen om de achtergrond te vervagen en jou in focus te hebben op de foto.

Beter is het om in dit geval te kiezen voor een studioportret met een effen achtergrond (wit, zwart, grijs of een teint). Dit geeft rust in de foto en daardoor de focus op jou als individu. Bovendien heeft dat als voordeel dat de fotograaf volledige controle heeft over het licht en dat dus kan aanpassen op jouw situatie. Het is ook mooi dat de achtergrond past bij de kleuren die je draagt. Een zwart overhemd op een zwarte achtergrond heeft bij veel fotografen niet de voorkeur. Ik persoonlijk vind het juist wel kunnen, door gebruik te maken van de juiste belichting geeft dat een heel chique effect.

Tip 8: Wees fit!

Dit klinkt misschien heel logisch, maar meeste mensen denken hier niet over na wanneer ze naar een fotoshoot gaan. Wanneer je een goede foto wilt hebben met een zelfverzekerde uitstraling, zorg en dan ook voor dat je fit bent op het moment van het maken van de foto.

  • eet en drink gezond de dag voor én op de dag van de fotoshoot. Je ziet het terug op de foto als jij je ongemakkelijk voelt omdat je buik aan het rommelen is 😉
  • ga op tijd naar bed voor de fotoshoot. Slaap voldoende, zodat je uitgerust op de set komt. Je wilt toch ook niet met diepe wallen een rood-doorlopen ogen op de foto? 😉
  • Neem een flesje water mee voor als je dorst krijgt tijdens de fotoshoot, wanneer je niet zeker weet of de fotograaf dit in huis heeft (ik zorg altijd voor mijn gasten, dus bij mij is er altijd een flesje water voor je aanwezig!). Droge mond, droge lippen, het is ongemakkelijk en dus niet bevorderlijk voor jouw foto!

Tip 9: Plan je fotoshoot op het juiste moment!

Neem de tijd voor je fotoshoot. Die tijd is nodig om je te laten wennen aan de fotograaf, aan de lampen, aan de hele setting, enzovoorts. Het is iets wat je niet dagelijks doet en dus kan het onwennig zijn. Genoeg tijd nemen voor een fotoshoot zorgt ervoor dat je uiteindelijk ontspannen op de foto staat.

Plan je fotoshoot ook niet vlak voor je vakantie, of iets vergelijkbaars, waarbij je een hogere stresslevel hebt (alles moet op tijd af, druk druk druk). Stress is niet goed voor een ontspannen foto, logisch toch? Kan het dan toch niet op een ander tijdstip, zorg er dan in ieder geval voor dat je genoeg tijd incalculeert voor de fotoshoot zelf, zodat je dan wel even de tijd hebt om “bij te komen”. Overleg dit eventueel met jouw fotograaf!

Tip 10: Houdt je foto actueel!

We worden allemaal ouder, dat is een vaststaand feit. Het heeft dan ook geen zin om een foto van 10 jaar terug, nog steeds op jouw (linkedin)profiel te plaatsen. Jarenlang een baard gehad en nu eraf gehaald? Heb je jouw haar een hele andere look gegeven? Draag je tegenwoordig geen bril maar lenzen? Kortom, zorg er dus voor dat je foto actueel is. Mijn advies is om eens per jaar, maximaal eens per 2 jaar je foto te updaten.

10 tips waar je wat mee kan! Succes met jouw succes en hopelijk zie ik jou een keer terug voor mijn camera! Oh, en vergeet dus niet mijn LinkedIn pagina te volgen, waar ik regelmatig leuke updates plaats!

Profielfoto laten maken?

Boek nu uw sessie!

Jouw profielfoto is je visitekaartje! Ik ga graag met jou aan de slag om tot een professioneel resultaat te komen, waar je trots op kunt zijn.Ik neem graag de tijd voor je, en dus plan ik 1 uur in om met jou aan de slag te gaan. Samen bepalen we welke foto jouw profielfoto wordt. Deze retoucheer ik vervolgens, waarna je de foto digitaal ontvangt in verschillende toepasbare (website, linkedin, visitekaartje, etc.) resoluties.Prijs: EUR 149,00 inclusief B.T.W.Iedere foto extra slechts EUR 29,00 (per foto), inclusief professionele retouchering.

>> BOEK NU! <<

Geef een reactie