5 tips voor het maken van composities

In deze blog leg ik uit wat de basis is van compositie fotografie. Iedereen kan het, zolang je maar een beetje fantasie hebt en weet wat je moet doen om tot een “stunning” resultaat te komen. Deze tutorial is volledig in het Nederlands geschreven en is inclusief videomateriaal!

TIP 1: SCHETS JE IDEE!

Als je een mooi resultaat wilt hebben, dan is het van essentieel belang dat je vooraf een goed uitgewerkt idee hebt, zodat je weet waar je op moet letten als je het idee ook daadwerkelijk op de foto gaat zetten.

Toen ik begon met compositie fotografie toen begon ik op de bonnefooi foto’s te schieten en te knippen en plakken in een (gratis) bewerkingsprogramma (toen had ik nog geen Photoshop). Ik merkte toen al snel dat ik tegen beperkingen opliep. Ik miste vaak het juiste perspectief, belichting klopte niet enzovoorts.

Een idee schetsen geeft je meteen een goed inzicht in perspectief, compositie, lichtval, schaduwen, enzovoorts. Je kunt dan meteen bepalen hoe je de diverse onderdelen zal moeten belichten en fotograferen (welke hoek, welke afstand, welke scherptediepte enzovoorts).

Voor het schetsen van je idee kun je de ouderwetse manier hanteren, ofwel met potlood en papier en krabbelen maar. Er zijn ook (digitale) alternatieven om je schets te maken. Zelf maak ik tegenwoordig gebruik van een tekentablet en Photoshop om mijn schetsen te maken. Op deze manier kan ik werken met lagen en zijn de mogelijkheden eindeloos om zelfs je schets tot in detail uit te werken.

Picture created by Aaron Blaise
Picture created by Aaron Blaise

Een kunstenaar op het gebied van digitaal schetsen en tekenen is Aaron Blaise (facebookalert). Op zijn website vindt je talloze tutorials en speedarts filmpjes, waarin je heel gedetailleerd te zien krijgt hoe dit werkt.

TIP 2: VOLG DE JUISTE VOLGORDE

Nadat je schets klaar is kun je aan de slag. Maar hoe pak je dit aan? Laten we allereerst even vaststellen dat een schets slechts een schets is. Het is een basis waarmee je aan de slag kunt. Tijdens de rit kunnen er zaken natuurlijk prima worden aangepast of toegevoegd. Het is echter wel van belang dat je een vaste volgorde aanhoudt bij het maken van een compositie foto.

Created by Bob Ross
Created by Bob Ross

Wat je in feite aan het doen bent met deze tak van sport is op heel veel gebieden te vergelijken met de schilderkunst. Het is het laagje voor laagje opbouwen van een foto. Iedereen kent Bob Ross, de “happy little painter“. Hij bouwde zijn schilderijen laagje voor laagje op. Eerst de lucht, toen de bergen, toen het hutje, toen het water en de spiegeling, en toen je dacht dat hij klaar was schilderde hij er nog even een enorme naaldboom overheen, om diepte te creëren. Check dit filmpje maar eens, dan begrijp je goed wat ik bedoel.

Probeer dus ook zo te werken wanneer je met compositie fotografie bezig bent, dat maakt het leven namelijk zoveel makkelijker 😉 . In de basis is mijn werkwijze eigenlijk vrij simpel: ik maak eerst een achtergrondfoto, die ik als basis gebruik voor het schieten van de elementen in de studio. Ik zorg dat ik alle instellingen van camera onthoud (opschrijven is makkelijker) en vanuit welke hoek ik de achtergrond foto heb geschoten.

Dit is een "making of" van een van mijn foto's, die ik vorig jaar gemaakt heb.
Dit is een “making of” van een van mijn foto’s, die ik vorig jaar gemaakt heb. Zoals je ziet heb ik de achtergrond als basis gebruikt (de cockpit die ik op het Aviodrome heb geschoten in de Boeing 747), vervolgens heb ik mij en mijn zoon in de studio gefotografeerd. Als finishing touch heb ik een stockfoto gebruikt van wolken. Klik hier om naar het uiteindelijke resultaat te gaan!

Een leuke kijktip om te zien hoe een compositie foto is opgebouwd zijn de filmpjes van compositiekunstenaar Aad Sommeling. Ook ik heb veel geleerd van hem. Kijk maar eens naar dit filmpje!

Ook ik heb een filmpje online gekwakt van 1 van mijn composities:

Uiteraard komt het wel eens voor dat je af moet wijken van de gebruikelijke volgorde, maar let er dan wel goed op dat je alle elementen van de compositie in acht neemt en denkt aan de volgende stappen.

Stap voor stap filmpje van Playroom, een nog te publiceren foto.

TIP 3: HET GEBRUIKEN VAN PHOTOSHOP

Essentieel voor het maken van een samengestelde foto is natuurlijk een programma waarin je de diverse plaatjes kunt samenvoegen. Er zijn veel gratis online bewerkingsprogramma’s, maar dat is vrijwel altijd maar beperkt tot een aantal mogelijkheden. Zelf werk ik met Photoshop van Adobe. Vroeger moest je hier je spaarrekening voor leegtrekken, maar tegenwoordig is het heel betaalbaar geworden door middel van een abonnement via Creative Cloud.

Vervolgens zul je de talloze technieken moeten beheersen om een prachtfoto te kunnen maken. Belangrijkste is eigenlijk wel het uitknippen van elementen uit je foto’s. Denk bijvoorbeeld aan bovenstaand plaatje van mij en mijn zoon in de cockpit. Ik moest mijzelf en mijn zoon dus uitknippen uit de studio. Daar zijn verschillende technieken voor en er is niet 1 techniek die je in alle gevallen het beste kan hanteren. De techniek die ik hier heb gebruikt, is bijvoorbeeld weer niet handig wanneer ik met talloze haartjes te maken krijg.

Toen ik 15 jaar geleden voor het eerst Photoshop opende op mijn computer wist ik me geen raad. Inmiddels geef ik zelf al privé workshops 🙂 (contact me). Net als met alles is het vooral een kwestie van oefenen en doorzetten. En natuurlijk kan het volgen van een workshop geen kwaad ;).

Wil je een keer een privé workshop Photoshop, neem dan kan contact met mij op!

De volgende 2 tips zijn niet zo zeer bedoeld tijdens het productieproces, maar meer rondom het maken van een compositie! Ook heel nuttig!

TIP 4: ZING LACH HUIL BID EN BEWONDER

Mooie foto’s roepen vaak een emotie op. Goede foto’s ontstaan vaak vanuit emoties en momenten. Daarom is mijn tip nummer 4: werk samen, ga erop uit, bewonder andermans werk, geniet van het leven, carpe diem. Ik volg vele collega fotografen van over de hele wereld via social media. Ik zit in talloze groepen waarin wij elkaars werk bewonderen en bekritiseren. Ik probeer zo veel mogelijk samenwerkingsprojecten te doen met fotografen, modellen, visagisten, stylisten enzovoorts. Ik werk graag ook met lokale ondernemers om tot een ultiem resultaat te kunnen komen. En soms is het gewoon heerlijk om even je eigen fantasie de gang te laten gaan en een vrij werk te maken. Mijn motto is dan ook: hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Neem vooral ook overal je camera mee. Ga erop uit, doe inspiratie op. Ga naar een stad of een plek in jouw stad waar je niet eerder bent geweest. Ga op reis, ontdek de wereld, blablabla :). Vrij cliché, maar het werkt als een tiet op je inspiratieknobbel!

TIP 5: CC IS WELCOME!

In de loop der jaren heb ik geleerd dat als je lang bezig bent met een plaatje, je soms wel eens “blind” wordt voor foutjes. Je beelden analyseren en laten analyseren kan dan geen kwaad. Er zijn talloze communities online te vinden, bijvoorbeeld via facebook waar mensen hun “comments” en “critics” (cc) kunnen geven op elkaars foto’s. Vaak levert dit een heldere blik op jouw foto op en kun je gaan fine-tunen, of misschien zelfs wel waar “back to the drawingboard“.  Een heel populaire groep is die van de Phlearn Phamily. Phlearn is een youtube kanaal van Aaron Nace en consorte waar talloze tutorials te vinden zijn.

Hieronder heb ik als afsluiter van deze blog een kleine galerij met samengestelde foto’s uit mijn begin periode. Er zit er echter 1 in die niet is samengesteld, kun jij vinden welke dat is?