Ben en Enora als Suske en Wiske in Het Eiland Amoras

In het voorjaar van 2018 vond ik een oude doos met strips van Suske en Wiske. Het leek mij toen leuk om daar eens iets bijzonders mee te doen. Tussen de stapel stripverhalen vond ik het album Het Eiland Amoras. Dat vond en vind ik nog steeds 1 van de leukste verhalen van deze striphelden. Op de cover zie je Suske en Wiske op de rug van Sus Antigoon (een voorvader van Suske). Hoe gaaf is het om die cover na te maken?

Dit is in feite het eerste album van Suske en Wiske dat (in kleur) is uitgegeven. Vandersteen schreef Rikki, Wiske’s oudere broer, aan het begin van Het eiland Amoras uit de reeks omdat hij te veel op Kuifje leek en ook te groot was om een volwaardig tegenspeler van Wiske te kunnen zijn. In de aankondigingsstrook van het verhaal wordt Rikki eropuit gestuurd met een schoenenbon, maar hij keert hier niet van terug.

Suske, een inwoner van Amoras. In vergelijking met de latere Suske uit de reeks is Suske in dit album nog erg impulsief en zelfs agressief.

Op de cover zie je Suske en Wiske op de rug van Sus Antigoon. Wiske heeft haar popje Schanulleke in haar handen, terwijl Suske de fles “Château de Migraine du Vinaigre” van Sus Antigoon vasthoudt. De fles zit vast met een ketting aan het been van Sus Antigoon.

Ze vliegen door een poort van een kasteel op het eiland Amoras. Op de voorgrond wat planten, op de achtergrond wat torentjes.

Dat is de opdracht die ik mezelf gaf in deze artwork: het nabootsen van deze scene met eigen fotografie.

Poort

Dus in 2018 ben ik begonnen met het doorlopen van mijn fotoarchief voor geschikt materiaal, waarmee ik deze scene zou kunnen nabootsen.

Ik vond allereerst al vrij snel fotomateriaal van mijn bezoek aan Paleis ‘t Loo in 2015. Daar fotografeerde ik een toegangspoort naar de prachtige tuin van het paleis. Die fotografeerde ik toen nagenoeg vanuit dezelfde hoek, als dat te zien is op de cover van het album.

Op mijn foto is echter een houten deur te zien die (gelukkig) openstond op dat moment. Ik besloot om de deur erin te laten en niet weg te poetsen. Ik vond dat namelijk wal wat meer realisme toevoegen aan het verhaal.

Overigens, de elementen die ik voor de poort gebruikt heb, heb ik al eens eerder in andere artworks gebruikt!

Torentjes

Toen ik de poort klaar had, was het tijd voor de achtergrond torentjes. En waar kun je leukere en geschiktere torentjes vinden, dan in de Efteling? Dus hoppakee, met het hele gezin en camera naar de Efteling. Dat is nog eens wat je noemt “2 voor de prijs van 1“!

Het bleek een schot in de roos. De torentjes pasten perfect bij het geheel en gaven de foto de perfecte sfeer!

Plantjes

De basis was nu wel klaar. Enige wat nog moest gebeuren was de aankleding met plantjes. Hoe ging ik dit nu weer aanpakken? In eerste instantie heb ik de anderhalf jaar erop diverse planten gefotografeerd op vele willekeurige locaties en deze vervolgens in de foto proberen te verwerken. Iedere keer moest ik dan weer concessies doen met uitknippen, kleuren, diepte, scherpte etcetera. Ik was op een gegeven moment zelfs op het punt om het maar te laten varen en te stoppen met deze plaat. Exact dit is ook de reden dat ik er zo lang mee bezig ben geweest…

De doorzetter wint echter, en dus met hulp van wat digitale technieken heb ik toch de plantjes uiteindelijk erin kunnen Photoshoppen.

Sus Antigoon

Nu was de achtergrondfoto af en kon ik beginnen met het fotograferen van de hoofdpersonen. Alhoewel, daar was ik in de tussentijd eigenlijk al mee begonnen. Sterker nog, tussen het fotograferen van Suske en Wiske zit bijna 2 jaar verschil. Benjamin is in werkelijkheid bijna een jaar ouder dan Enora, maar Enora is op deze foto iets ouder dan Benjamin is op deze foto. 🙂

Enfin, ik ben begonnen met Sus Antigoon. Via een carnaval webshop bestelde ik heel voordelig een spookpak, die ik voor dit project kon gebruiken. Nu het model nog… nee geintje, dat werd ik natuurlijk gewoon!

Zodra het spookpak binnen was, ben ik meteen de studio (toen nog mijn oude studio) ingedoken en aan de slag gegaan. Het bleek nog niet zo makkelijk om mijzelf in de juiste positie te fotograferen. Uiteindelijk, zo creatief als dat ik ben, heb ik mezelf gewoon staand gefotografeerd. Moest wel een paar keer proberen en draaien, zodat ik nagenoeg de goede hoek te pakken had.

Suske

Mijn eigen zoon wilde heel graag als Suske in deze foto acteren. Toen ik hem in 2018 fotografeerde was hij 7 jaar oud. Inmiddels is hij alweer 9 en het verschil tussen toen en nu is groot. Ik heb overwogen om een recentere foto te maken, maar hij vond het zelf goed zo. “Laat maar zo pap, hij is helemaal goed zo!” was zijn antwoord.

In zijn handen een fles goede rode wijn. Geen “Chateau de Migraine du Vinaigre”, voor zover die al echt bestaat ;). Ook daarbij heb ik overwogen om ook het etiquette aan te passen, maar heb uiteindelijk besloten om het zo te laten.

Wiske

Al in 2018 vroeg ik mijn nichtje om als Wiske te poseren. Doordat ik met de plantjes zat te kl#$%en liet dit echter lang op zich wachten. Begin 2020 was het echter eindelijk zover. Leuk detail is dat het jurkje wat Enora draagt van haar moeder is geweest.

Een ander leuk detail is dat het poppeke Schanulleke wordt vertolkd door de all time second favorite knuffel van Benjamin, genaamd Poppel. En het rode jasje die Poppel aan heeft, heeft de oma van Benjamin gebreid. Hoe leuk is dat!

Het Eindresultaat: Het Eiland Amoras

Video afspelen

Supertof! ❤️❤️

Anne-Mieke van der Klift-Christianen

Moeder van Enora
Scroll Up