Familytree

Anke benaderde mij voor het maken van een familiefoto. De fotoshoot moest op korte termijn plaatsvinden, want haar moeder zou een risicovolle operatie ondergaan. Enige eis was dat het geen normale familiekiekje moest zijn, maar iets in mijn stijl, iets bijzonders.

Na een persoonlijk gesprek hadden we een idee wat het moest gaan worden. Een familieboom (een stamboom). Klinkt in eerste instantie een beetje cliché, maar ik kon ze ervan overtuigen dat het écht een bijzonder plaatje zou gaan worden. Ik had een snelle schets op papier gemaakt van welk idee ik wilde gaan uitwerken.

Ik had door de deadline geen tijd om uitgebreid in bossen te gaan zoeken naar een geschikte boom, en ik kon ook niet 1-2-3 een rechtenvrije foto vinden op het internet (denk aan fotolia, shutterstock, etc). Dus besloot ik de boom dan maar gewoon zelf te tekenen. Dankzij mijn simpele Wacom tablet kon ik vrij snel en gedetailleerd een basis schetsen van mijn boom, zodat ik de basis af had voor de fotoshoot.

Schets van de boom

Schets van de boom

Nog geen 2 weken later hadden we de fotoshoot bij mij thuis. Het was lekker weer en ik besloot een simpele studio in mijn tuin en woonkamer op te bouwen. Omdat ik een zon in het plaatje wilde, kwam het des te meer goed uit dat het zonnetje scheen en kon ik zo natuurlijk en direct licht gebruiken op mijn modellen, althans daar waar nodig.

Terplekke heb ik bepaald waar welke persoon op de foto terecht zou komen en welke houdingen men daarvoor moest aannemen. Iedereen werkte super mee en we hebben tijdens de shoot erg veel lol gehad.

En toen de nabewerking. Zoals gezegd besloot ik om een groot deel zelf te tekenen. Na iedereen uitgeknipt en op z’n plek gezet te hebben kon ik de details uitwerken. Stap voor stap, laag voor laag. Uiteindelijk kwam ik – nadat er rook uit mijn laptop kwam – tot een totaal van 132 lagen (!!!), eigenlijk 234, maar ik had er een hele hoop samengevoegd of weggegooid.