Creatief fotograferen met tegenlicht

De meeste fotografen zorgen ervoor dat de lichtbron, zoals de zon, of een lamp, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Dit zorgt ervoor dat het onderwerp goed is belicht en er veel detail is te zien. Wanneer je in de lichtbron fotografeert heeft de camera de neiging om het onderwerp te onderbelichten, waardoor er een (ongewenst) silhouet ontstaat met weinig detail. En/of de lichtbron is daardoor overbelicht. Daarom wordt dit ook vaak afgeraden.

Maar, zoals jullie wellicht al opgemerkt hebben, fotografeer ik juist heel graag tegen het licht in. Namelijk kan tegenlicht hele creatieve en afwisselende beelden opleveren. In het Frans noemt men dit “contre jour” (tegen daglicht). In het voorbeeld hier rechts, zie je dat het onderwerp precies tussen de lichtbron en de fotograaf (ik dus) in staat. Dit zorgt voor een prachtig silhouet van het model. De flinkerende licht van de zon in de zee maakt het plaatje af.

 

Silhouette The_Question 25588115_708759925993840_4646502007440666683_o 10546997_260279620841875_6787595095747121592_o

Hierboven zie je enkele creatieve voorbeelden van hoe je met tegenlicht toch hele mooie en boeiende beelden kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld met een ondergaande zon een prachtig silhouet maken van een landschap of een persoon. En met wat mist erbij krijg je zelfs een mystiek effect om je silhouet heen!

Rechts: tegenlicht in combinatie met een reflector op het model heeft tot gevolg dat er geen silhouet vorming ontstaat en veel detail naar voren komt.

De zon hoeft natuurlijk niet altijd de lichtbron te zijn. Ook (studio)lampen of ander aanwezig licht kun je gebruiken voor een tof effect!

__fhhrhhf

Contre Jour, dat is de Franse benaming voor “tegen daglicht” en hierbij licht de referentie naar het tegen het licht in fotograferen. Door dit te doen benadruk je strakke lijnen, schaduwen, silhouetten. En door gebruik van meerdere lichtbronnen, kun je ook veel detail terugbrengen naar het onderwerp. Door creatief om te gaan met je diafragma kun je een extra dimensie geven aan je lichtbron. Doorzichtige onderwerpen krijgen een prachtige gloed (denk aan bladeren, ramen, of bijvoorbeeld een kwal). Bovendien zorgt tegenlicht voor meer diepte omdat dit het onderwerp duidelijk van de achtergrond onderscheid.

Goed gebruik van tegenlicht op een onderwerp zorgt ook voor een zogeheten ‘rimlicht’, dat is de accentuatie van het onderwerp door een lichtrandje rondom. Daarnaast kun je met de juiste benadering een prachtig filmisch effect krijgen met lens flare.  Dit zijn reflecties van de lichtbron in de lens in de vorm van de diafragma opening of een waas over het beeld waardoor contrast wordt beperkt. Veelal ongewenst, maar kan ook enorm mooi uitpakken.

Project Vroeger Nijlpaarden Dublin_personalalbum_1_ddmmjj (datum)_1693

Let op: Kijk nooit rechtstreeks in de zon, met name niet overdag als de zon het felst is. Dit kan schade aan je ogen tot gevolg hebben. Wees dus wel altijd voorzichtig met het fotograferen in tegenlicht. Een zonnebril kan al schelen, maar beschermt zeker niet volledig! Een goede tip is om je LIVE VIEW functie van je camera te gebruiken. Zo kun je de belichting beoordelen op je scherm en hoef je niet rechtstreeks de zon in te kijken. Let er dan wel op dat je de live view niet te lang aan houdt. Tijdens de live view wordt namelijk je spiegel opgeklapt (bij een DSLR) en kan de zon je sensor beschadigen.

36439049_10156712028674701_7804001318233702400_o

De foto’s in deze blog zijn allemaal gemaakt door Angelo van der Klift, fotograaf en beeldbewerker gevestigd in Rotterdam. Sommige beelden bestaan uit meerdere foto’s, die in een bewerkingsprogramma tot 1 realistisch beeld zijn samengevoegd.

Geef een reactie