Klassenfoto DeLuxe thema Vroeger

Voor een klas op een grote basisschool in Rotterdam heb ik naar aanleiding van een semester thema een klassenfoto DeLuxe gemaakt. Ik heb al vaker een klassenfoto DeLuxe gemaakt, zie bijvoorbeeld deze leuke piratenfoto:

Het thema van dat semester was “Vroeger“. Er werden in de klas ouderwetse spelletjes gespeeld, oud Hollandse verhalen verteld, er kwamen opa’s en oma’s over vroeger vertellen in de klas en er kwamen veel attributen van stoffige zolders te voorschijn getoverd.

Dat bracht mij op het idee om voor deze klas deze foto te maken. Na een aantal brainstorm-sessies met de juffrouw van deze klas, Juf Eline, ben ik naar de tekentafel gegaan en heb een idee geschetst.

Met deze vlugge schets had ik een idee waar ik de kindjes ongeveer op de foto kon gaan zetten, waar het licht vandaan komt, welk perspectief we gingen gebruiken etc. Een goede leidraad om te hebben op het moment dat we de kinderen op de foto gingen zetten.

Begin oktober was het dan zover. De fotoshoot! Op school maakten we in een kleine ruimte een kleine mobiele fotostudio en een styling ruimte ;). De kinderen vonden het spannend, maar met de uitstekende hulp van een aantal lieve moeders werd de dag van de fotoshoot een groot succes.

In totaal gingen er 25 kindjes deze dag op de foto en 1 juffrouw. Ik gebruikte een statief voor mijn camera en met plakkers heb ik de positie van de camera vastgelegd, zodat ik iedere foto vanuit dezelfde positie kon nemen, met steeds dezelfde belichting (1 lamp met reflectie van licht vanaf alle kanten). Dat heeft als voordeel dat ik later bij het samenvoegen van de foto’s makkelijker er 1 realistisch geheel van kan maken.

Toen ik alle kindjes en de juf op de foto had gezet heb ik alle bestanden in mijn computer geladen. Ter voorbereiding heb ik ieder kindje alvast uitgeknipt in Photoshop en als apart psd bestand opgeslagen.

Meestal gebruik ik voor mijn composities diverse zelfgemaakte foto’s uit mijn archief. Maar ik kon op 1 of andere manier niet het juiste materiaal vinden voor de achtergrond, dus heb ik mijn spullen gepakt en ben er op uitgegaan. Uiteindelijk belandde ik in het idyllische Zuid Hollandse plaatsje Zevenhuizen. Daar vond ik een prachtige “scenery” met een molen, een huisje en grasvelden. Min of meer zoals ik voor ogen had. Daar schoot ik dit plaatje:

Deze foto werd de basis van de achtergrond. Om het plaatje tot een geheel te maken met fantasie-achtige elementen heb ik diverse technieken toegepast. Ik heb bepaalde selectie methodes gehanteerd om bomen uit te knippen (denk aan kleurselectie e.d.). Ik heb de lucht vervangen door een lucht uit mijn archief. Die heb ik vervolgens ingekleurd met diverse “blend” modes. Ik heb links wat riet weggehaald en er gras voor in de plaats getekend. Kortom, ik heb heel wat storende elementen geëlimineerd en vervangen. Daarnaast heb ik op de bestaande elementen het licht gemanipuleerd.

En toen was het een kwestie van alle kindjes (die ik dus al had uitgeknipt) 1 voor 1 in het plaatje zetten. Daarbij moest ik natuurlijk kijken naar de proporties, de juiste perspectieven, het licht etc. Vervolgens heb ik diverse elementen toegevoegd, zoals de bomen, het hekje, bladeren, de blikjes en ga zo maar door. Veel zaken vallen misschien niet eens op, maar is wel heel veel aandacht naartoe gegaan. Denk aan de boom rechts. Die bestaat uit zo’n 12 verschillende foto’s die ik gemaakt heb op de Veluwe vorige zomer. Of denk aan de koekjes, die heb ik met de hand getekend (en ja, ik heb bewust de koekjes wat dikker gemaakt, om de ontbijtkoek wat meer jeu te geven).

Omdat ik met een aantal projecten bezig was, heb ik voor dit project goed de tijd genomen. Pas met het kerstdiner op de school heb ik de foto voor alle ouders “onthult”

Dit was een fantastisch project om te mogen uitvoeren!

Heb jij ook interesse om van jouw klas, of voetbalteam, of basketbalteam, of familie etc. zo’n bijzonder plaatje te laten maken? Neem dan absoluut contact met mij op om de mogelijkheden door te spreken!