Mastermodule Journalistiek en Fotografie

Op 13 september 2016 heb ik als gastdocent voor leerlingen van het VWO, Havo en Mavo een speedcourse masterclass fotografie en beeldbewerking verzorgd ten behoeve van het onderdeel fotografie t.b.v. de mastermodule Journalistiek.

Deze enthousiaste leerlingen in de leeftijdscategorie 14-16 jaar hebben zelf gekozen voor dit vak, en dus was er veel interesse in met name ook het onderdeel fotografie.

Omdat de tijd redelijk beperkt was (deze les duurde 90 minuten) heb ik in basislijnen uitgelegd wat fotografie is, welke belangrijke functie het heeft t.o.v. journalistiek, wat ik doe met fotografie en hoe ik dat doe.

14310314_10154607063789701_3993175831258035670_oNa het theoretische gedeelte heb ik ook nog zo’n 45 minuten besteed aan de praktijk. De leerlingen mochten met hun eigen camera’s portretfoto’s maken van de medeleerlingen, welke we later zullen gebruiken voor beeldbewerking. De beeldbewerking bestond uit het uitknippen van het model, het plaatsen van de uitsnede in de achtergrond en het als 1 realistisch geheel samenstellen (schaduwen perspectief, diepte, kleur e.d.).

Voor de achtergrond ben ik speciaal op het dak van het beurs WTC in Rotterdam geweest om daar uitzicht foto’s te maken van de stad. Daarna heb ik de achtergrond geprepareerd voor de les. Hiermee bedoel ik dat ik contrasten en kleur bewerkt heb en ik heb vloer en ramen getekend in de achtergrond. Het resultaat waarmee we de les startten kun je hieronder zien.

Helaas hadden we te weinig tijd om heel diep op de stof in te gaan. Maar voor deze leerlingen was het voldoende stof om er zelf mee aan de slag te gaan. De resultaten zullen binnenkort binnendruppelen en die zal ik dan ook beoordelen. Maar ikzelf zal deze achtergrond ook gebruiken, en zal ik uiteraard ook binnenkort delen op deze website, en via de gebruikelijke social media.