Review Saal wanddecoratie

Saal vraagt fotografen regelmatig om hun producten te testen. Ik ken Saal Digitaal nu al een tijdje, en ken hun producten nu wel aardig goed. Ik wilde wel weer eens iets voor ze testen. Ik heb daarvoor deze kleurige foto gekozen. Via de website van Saal kun je het eenvoudig te gebruiken programma downloaden. Saal is een van oorsprong Duitse firma, die inmiddels ook in Nederland een verkoopkantoor heeft. Het programma is ook in het Nederlands.

Vervolgens kun je aan de slag. En dat gaat vrij gemakkelijk. Je kiest je product en vervolgens kun je je foto’s uploaden. Deze review beperkt zich slecht tot de wanddecoratie.

Bestelproces

Het bestelproces gaat vlot. Er zijn meerdere manieren om te betalen. Dit kan via Creditcard of via Paypall. Na de bestelling te hebben voltooid ontvang je heel snel een bevestiging per e-mail. Voor zover ik heb begrepen uit de order, wordt de bestelling in Duitsland afgedrukt en vervolgens per koerier verstuurd. De vaste partner daarvoor is DHL.

De levering

Wanneer het product gereed is voor verzending ontvang je wederom een e-mail met een track and trace code. Zo kun je gemakkelijk je pakket volgen. Het product was bij mij vrij vlot gereed en de verzending ging ook vlot. Ik was zelf niet thuis toen het pakket werd bezorgd, maar mijn vrouw nam het pakket aan.

De verpakking

Ik was benieuwd hoe het pakket geleverd zou worden. Ik had een vrij breekbare wanddecoratie gekozen. Het kunstwerk zat in een kartonnen verpakking, die opzich zelf ook weer in een stevige platte kartonnen doos was verpakt, waarbij het pakket op de randen en hoeken is beschermd. Bovendien zat er een plastic beschermlaag op de wanddecoratie, en zat er nog een zachte stof overheen. De kans op schade lijkt mij door deze wijze van verpakken gering. Er moet wel heel slordig mee om worden gegaan wil je schade krijgen.

Het product:

Kleuren

Vanwege het feit dat ik mijn beeldscherm goed gekalibreerd heb, en de foto in RGB heb bewerkt, komen de kleuren zo goed als waar over op de afdruk. Wanneer je een foto afdrukt bedoeld voor wanddecoratie dan kun je het beste de kleuren in een RGB ruimte opslaan. RGB staat voor Red Green Blue. Dit zijn 3 kleurkanalen die op een wijze worden vermengd zodat de kleuren zijn zoals ze zijn.

De cmyk kleurenpallet kun je beter niet hiervoor gebruiken. Die kanalen zijn meer bedoeld voor grote drukwerken. CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key) is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukinkten.

Scherpte

Ik verscherp mijn foto’s na het bewerken nog altijd handmatig. Daarvoor gebruik ik verschillende technieken en in verschillende lagen. Deze scherpte moet niet worden verpest door een automatisch scherpstelprogramma binnen de fotoafdruksoftware. In dit geval is mijn scherpte goed overgenomen en doet het recht aan de foto zoals deze was bedoeld.

Materiaal

Er is geen zichtbare schade aan het product te zien en het materiaal ziet er – en voelt- stevig uit. Onder de glasplaat zit een aluminium laag met een tussenlaag. Er zijn geen zichtbare beschadigingen te vinden. Het product ziet er degelijk uit.

Ophanging

We hebben het hier over een wanddecoratie. Er moet dus een mogelijkheid zijn om je product aan je wand te hangen. Bij sommige drukkers wordt het product niet inclusief de ophanging geleverd en dien je dit dus nog zelf te voorzien van een ophangsysteem. Bij SAAL kun je wel kiezen om je product direct te laten voorzien van een ophangsysteem. Ik heb bij dit product gekozen voor een aluminium frame aan de achterkant, waardoor het lijkt alsof het product op de muur zweeft. Je hebt geen zichtbare haakjes, draadjes, schroefjes of wat dan ook. Zo komt je foto het best toch zijn recht.

Kwaliteit en conclusie

De foto, de Tulpenboot, komt in deze hoedanigheid goed tot zijn recht. Door de juiste wijze van afdrukken heb je voor een prima prijs (circa 65 euro inclusief verzendkosten), een mooie afdruk. Het is geen fine-art kwaliteit, maar dit is zeker heel mooi voor aan de muur in huis met een bovengemiddelde kwaliteit. Maar zou ik dit gebruiken voor grote een expositie, dan zou ik toch eerder voor een fine-art afdruk gaan.