Tutorial: focussen / scherpstellen met “terugknop” of “back button”

Scherpstellen kan soms erg lastig zijn, zeker wanneer je te maken hebt met snel bewegende objecten. Probleem met de autofocus via de sluiterknop is dat er een fractie van een seconde tussen het scherpstellen en het openen en sluiten van de sluiter in zit, waardoor een goede scherpe foto soms heel lastig te maken is.

Sinds ik gebruik maak van de “back button focus” methode, is scherp stellen een eitje. Normaal gesproken druk je de sluiter knop half ingedrukt en stelt deze scherp. Nu verander je die functie naar een ander knopje op je camera. Het wijzigen van die functie werkt als volgt.

In dit voorbeeld heb ik de Canon Eos D70 gebruikt. Bij andere modellen zal het vergelijkbaar werken. Bij andere merken zul je deze mogelijkheid ongetwijfeld ook hebben. Ik weet dat Nikon deze mogelijkheid ook biedt. Kijk je handleiding na hoe dit precies werkt voor jouw toestel!

  • Stap 1: zet je camera aan en ga naar het menu
  • Stap 2: zoek de Custum functie C.Fn III: Bediening op
  • Stap 3: ga naar scherm 4 en klik op set
  • Stap 4: de eerste afbeelding is de sluiterknop. Klik op de afbeelding op set en zet deze op “Metering start / Start meten” en klik op OK
  • Stap 5: De volgende afbeelding is de AF-ON button, klik op set en zet deze op “Metering and AF-START / meten en AF start” en klik op OK
  • En klaar is Kees. Hieronder nog een keer bovenstaande stappen in beeld.

In de Canon 5d Mark III staan deze functies onder het menu Custom Controls. Tot slot zet je jouw camera op continu focus (AI Servo). Nu moet je haarscherpe plaatjes kunnen schieten!

Het is eventjes oefenen, want het is anders dan je gewend bent, maar je zult al heel snel het voordeel van deze manier van scherpstellen merken! Veel succes en tot de volgende keer!